blog Image

Wassymbolen

Als je kleding, beddengoed, handdoeken of gordijnen wilt wassen. Op elk textiel vind je wel een wasvoorschrift. Op het wasvoorschrift staan symbolen die je misschien nog nooit hebt gezien. Wij hebben de symbolen voor je op een rijtje gezet en er een korte uitleg bijgeschreven. Het product is niet geschikt om te wassen of te weken.

Je kunt op verschillende graden wassen. Het getal geeft het aantal graden aan. De symbolen zonder streepje eronder geeft aan dat het een normale was is. Is het symbool met één streepje eronder dan mag je het wassen op het antikreuk programma. Met twee streepjes betekent dat je het mag wassen op het wolprogramma. Dit symbool betekent dat je het met de hand moet wassen. Als er geen graden in staat moet dit op koud of lauw water. Staan er graden in het symbool, dan is dat de gewenste temperatuur om met de hand te wassen. Het driehoek symbool betekent dat het niet gebleekt mag worden. Staan er twee streepjes in het symbool dan betekent dat je het niet mag bleken met chloor. En een kruis erdoorheen betekent niet bleken met chloorbleekmiddel.Het ronde symbool betekent dat het professioneel gewassen moet worden. Zoals de in de stomerij. 
Met de A betekent dat het met verschillende soorten reinigingsmiddel gebruikt kan worden, zoals minerale terpentine of perchloor. Met de P betekent door reinigen in tetrachloreteen. Met de F betekent reinigen met koolstofwater. Als er een kruis doorheen staan mag je het niet droog reinigen. Dit symbool is een strijkijzer. En betekent dat je het mag strijken. De stip in het strijkijzertje staat voor de hoogte van de temperatuur. 
Met één stip erin is voorzichtig strijken zonder stroom op ongeveer 110C. Geschikt voor stoffen zoals Polyamide en Acryl. Met twee stippen is strijken op ongeveer 150C. Geschikt voor stoffen zoals wol en polyester. Drie stippen betekent strijken op ongeveer 200C. Geschikt voor stoffen zoals linnen, katoen en viscose. Als er een kruis doorheen staat mag je het product niet strijken. Staat er een kruis onder dan mag je het strijken zonder stoom. Met één stip is op een lage temperatuur strijken zonder stoom. Met twee stippen is strijken op een normale temperatuur zonder stoom. En het strijkijzer symbool met drie stippen betekent strijken op een hoge temperatuur zonder stoom.Dit vierkanten symbool met een rondje erin betekent dat het in de droger mag. De stippen in het symbool staan voor de temperatuur. Met één stip staat voor een lage temperatuur, twee stippen normale temperatuur en het symbool met drie stippen betekent dat het in de droger mag op hoge temperatuur. Het eerste symbool betekent dat de was moet worden opgehangen. Met drie strepen betekent niet in de droger en nat ophangen om te drogen. Als er een streepje horizontaal staat betekent het plat drogen, anders vervormt het kledingstuk. Staat er een kruis door het symbool betekent dat het niet in de droger mag. Dit symbool betekent dat je het product niet mag uitwringen. 


Tip: Zet deze pagina bij je favorieten zodat je altijd kan terug vinden wat een wassymbool betekent. Succes met alle wasjes die komen gaan.